Jsou lepší kovové nohy, nebo stolová podnož?
Má smysl připlácet za stůl s podnoží, nebo vám stačí běžné kovové nohy? Odpověď na tuto otázku se skrývá v materiálu desky a délce stolu. Pojďme na to.
Materiál desky
Každý materiál se chová jinak a pod každý se proto hodí něco jiného.
Kámen je těžký, nesnese jakýkoliv průhyb a rád praská. Z toho důvodu pod něj doporučujeme dávat pouze ty nejmasivnější stolové podnože, které zaručeně zabrání jakémukoliv prohnutí desky a tím eliminují riziko prasknutí.
Masiv je živý materiál, který rád pracuje = má tendenci měnit rozměry/tvar se změnami vlhkosti a teploty. Z toho důvodu pod něj doporučujeme dávat výhradně stolovou podnož, která desku podrží v perfektní rovině, bez ohledu na okolní klima.
Dřevotřískové desky (lamino, pracovky, apod.) jsou nejméně náročné, nepracují ani nepraskají a proto je pod ně možné dát s klidem jak kovové nohy, tak stolovou podnož. Pozor jenom na celkovou délku stolu, aby se vám deska neprohnula vlastní vahou, viz níže.
Délka stolu
Čím delší stůl, tím větší roli začne hrát gravitace a s ní související průhyb desky vlastní vahou. Samozřejmě záleží na tloušťce. Tenčí deska se prohne dříve, než tlustá, ale i tlustá deska má své limity. Z naší zkušenosti vyplývá, že klasické stolové desky s tloušťkou cca 3,6cm se začnou prohýbat vlastní vahou kolem délky 180cm. Tenčí, třeba dvoucentimetrové desky na konferenčních stolcích se začnou prohýbat už kolem délky 120cm.
Jídelní stoly s lamino deskou, kratší než 180cm
U těchto stolů nepoznáte žádný rozdíl mezi stolem s podnoží a stolem s dvojicí kovových nohou – pevnost je stejná, únosnost plus mínus také.
Jídelní stoly delší než 180cm
Tady se vyplatí nešetřit a připlatit si za stabilní stolovou podnož bez ohledu na materiál.